Vicepreședintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu (USR), a depus, joi, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, acuzând doi medici din Blaj că ar fi operat ilegal la Clinica de Chirurgie nr. 2 Cluj-Napoca, unul fiind finul șefului de secție, transmite corespondentul Mediafax.
Emanuel Ungureanu a declarat, joi, presei, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, că șeful secției de chirurgie vasculară a Clinicii de Chirurgie nr. 2 Cluj-Napoca, Marius Fodor, ar fi acoperit operațiile ilegale cu semnătura și parafa proprie.
„Am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru suspiciuni de abuz în serviciu, fals și uz de fals. Procurorii trebuie să cerceteze modul în care au reușit să intre într-o sală de operații la Clinica de Chirurgie nr. 2 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca doi doctori, Cosmin Raul Șandor și Mihai Nemeți, care figurează ca medici la Spitalul din Blaj. Cei doi au operat ilegal, din octombrie 2017, cu acordul șefului secției de chirurgie vasculară, Marius Fodor, deși nu aveau niciun contract cu spitalul clujean. Există suspiciunea rezonabilă că cei doi au fost introduși ilegal de către Marius Fodor pe programul operator al secției de chirurgie vasculară sub pretextul efectuării unor intervenții de urgență în cadrul orelor efectuate de către aceștia de gardă la domiciliu. Fodor este nașul lui Șandor și i-a permis să opereze cazuri care nu sunt urgențe medico-chirugicale, în afara programului de gardă, acoperind acest fapt cu semnătura și parafa proprie. Aici intervine falsul”, a spus Ungureanu.
Deputatul USR a afirmat că în anul 2012, Marius Fodor a devenit nașul de cununie al rezidentului de atunci Cosmin Raul Șandor, care, ulterior, ar fi depus o mărturie favorabilă acestuia într-un caz în care a fost acuzat că a lovit cu foarfeca o asistentă, provocându-i leziuni.
„Urmare a acestui fapt, Marius Fodor l-ar fi luat pe dr. Șandor în echipa sa din cadrul firmei private pe care o deține, pentru a efectua operații de chirurgie bariatrică. Colaborarea a început în anul 2014 și continuă și în prezent. Operează împreună săptămânal, minim unul, maxim trei pacienți/zi. În 2017, când Fodor devine șef al secției de chirurgie vasculară, Cosmin Raul Șandor încheie un contract de gărzi la domiciliu la această secție”, a afirmat Ungureanu.
Deputatul USR a subliniat că în iulie 2018, dr. Șandor s-a înscris la concurs penru un post de medic la Spitalul din Blaj, președintele comisiei de concurs fiind Marius Fodor, nașul său, ceea ce era o incompatibilitate.
În ceea ce îl privește pe celălalt medic care ar fi operat ilegal la Cluj-Napoca, Mihai Nemeți, Emanuel Ungureanu susține că din septembrie 2018 acesta a încheiat contract de gărzi la domiciliu cu secția chirurgie vasculară a SCJU Cluj-Napoca, deși deține și funcția de director medical al Spitalului din Blaj.
„Programul directorului medical este de 8 ore pe zi conform Ordinului MS 870/2004 privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar. Potrivit aceluiași act normativ, garda la domiciliu începe de la ora 14 și se termină a doua zi dimineața, în zilele lucrătoare, iar sâmbăta și duminică, începe dimineața și se termină a doua zi dimineața. Distanța rutieră dintre Blaj și Cluj-Napoca este de 100 km și presupune aproximativ 2 ore de deplasare cu mașina, astfel că era, fizic, imposibil să facă aceste gărzi. În fapt, Cosmin Raul Sandor îl înlocuia neoficial pe Mihai Nemeți, la chemările din cadrul gărzilor la domiciliu de la SCJU Cluj-Napoca iar, în compensare, Mihai Nemeți efectua consultațiile din ambulatoriul integrat de la Blaj în locul lui Șandor”, a explicat Ungureanu.
Printre operațiile efectuate de către cei doi medici se numără angioplastiile de carotid, varicele, bypass-urile arteriale.
Alți doi medici rezidenți, Valentin Pocan și Bogdan Crăciun, ar fi solicitat să facă și ei gărzi la domiciliu la Clinica de Chirurgie nr. 2, dar au fost refuzați, astfel că au plecat să lucreze în Franța.
Directorul medical al SCJU Cluj-Napoca, Adela Golea, a declarat, joi, că reprezentanții instituției au decis verificarea declarațiilor lui Ungureanu legate de cei doi medici, pentru a clarifica situația.
„Legislația privind activitatea medicală este respectată în spital, iar Comitetul Director este primul interesat să nu existe persoane în cadrul echipei medicale fără angajament contractual cu instituția. La începutul anului 2019 s-a făcut verificarea medicilor și asistenților medicali angajați, neexistând, în acest moment, persoane fără drept de liberă practică din cei care au contract cu spitalul. Managementul spitalului este direct interesat să lucreze cu personal acreditat, care are o relație contractuală cu spitalul”, a spus Golea.